Yvonne Lewin:

Zingen heeft Yvonne altijd gedaan. Haar eerste optreden was in de Haagse tram waar ze als driejarige luidkeels het “Waar de Blanke Top der Duinen galmde (in oorlogstijd), en een ontroerd applaus oogstte. Dat zingen had ze te danken aan haar grootmoeder die van het boerenland kwam, waar Hilversum 3 nog niet bestond .

Ze heeft van alles gedaan, van Franse chansons tot jazz, cabaret en Gregoriaans. De impuls om Jiddisje liedjes te gaan zingen, komt waarschijnlijk door de Joodse genen die haar vader haar meegaf. Ze is in haar lange leven door veel ups en downs heengegaan, wat zich weerspiegelt in haar repertoire. Zij heeft vele workshops gevolgd bij een aantal beroemde klezmorim/Jiddishe liedkunstbeoefenaars, waaronder: Teresa Tova, Shura Lipovsky, Rolinha Kross, het bekende duo Jeff Warschauer en Deborah Strauss, Paul en Betty Custers.

Joost Tolhuizen

Joost is een gedreven accordeonspeler. In zijn jeugd had hij een tijdlang pianoles, maar in zijn studietijd kwam er niets meer van muziek maken. Tot hij de accordeon ontdekte en daar een ware passie voor ontwikkelde. Al jarenlang begeleidt hij inmiddels A Kholem en is daardoor steeds “Jiddischer” gaan spelen. Daarnaast begeleidt hij diverse (smartlappen)koren en andere solisten en gezelschappen. Tijdens het Smartlappenfestival Breda is hij overal te vinden temidden van een gezelschap bont uitgedoste dames.

Op diverse foto’s ziet u nog dat wij begeleid werden door een violiste. Dat is Annemarie Tinbergen, een heel talentvolle muzikante. Zij heeft inmiddels gekozen voor een andere weg en wij wensen haar daarbij veel succes.
Toch treden we weer als trio op, want percussioniste Yvonne Simjouw heeft de lege plek ingenomen, een verrassende combinatie met de zang en accordeon. In de afgelopen paar jaar hebben we al diverse succesvolle optredens in de nieuwe samenstelling achter de rug. Enthousiast bespeelt zij haar cajon en alles wat maar rinkelt en rammelt.

Yvonne S heeft inmiddels meer dan 20 jaar speelervaring met allerlei percussie-instrumenten. Van djembe tot triangel en van surdo tot bongo. Maar in haar hart is de conga haar instrument en is zij conganista. Je kunt haar tegenkomen in verschillende rollen, van koorbegeleider tot bendelid en van het geven van percussieworkshops tot het zingen van Shostakovitsch tot aan Adele. Naast percussioniste in A Kholem is Yvonne lid van de Bredase percussiebende Café Preto. Zij heeft een goede zangstem en zingt gezellig de Jiddisje refreinen mee met de andere Yvonne. We beleven veel plezier aan elkaar.

Hieronder ziet u hoe wij met haar op 7 juli 2013 in de open lucht bij de Stadsgalerij in Breda een Free Flow improvisatieconcert gaven.


 

hieronder een foto van Jaap Posthumus,de eerste accordeonist die het toenmalig trio begeleidde. In noodgevallen kunnen we altijd een beroep op hem doen.

 

 

Comments are closed.